Отвлечен, измамен, осъден. Бившият главен редактор на NEXTA Роман Протасевич получи 8 години затвор

OFFNews 03 май 2023 в 19:28 1584 0

Снимка

Александър Протасевич

Съдът в беларуската столица Минск осъди на 8 години затвор журналиста Роман Протасевич, който беше свален през 2021 година от борда на принудително приземен в Беларус самолет заедно с приятелката си руската гражданка София Сапега. В хода на беларуското следствие Протасевич, който беше главен редактор на канала NEXTA вероятно е бил сплашван и поддаде, като предаде приятелката си, видимо разчитайки на снизхождение, но в крайна сметка беше отвлечен, измамен и осъден. Постановената присъда е за "заговор с цел завземане на властта".

Протасевич напусна Беларус още преди протестите от 2020 година и работеше в свързани с опозицията издания. По време на президентските избори в Минск ръководеше телеграм канала NEXTA, превърнал се в най-важния источник на обективна информация по време на протестите срещу режима на Александър Лукашенко и узурпирането на властта от беларуския диктатор.

Още през есента на 2020 съдебните власти в Минск му повдигнаха обвинение по ред членове от политическите раздели на НК на Беларус. На 23 май 2021 година се стигна до екшън в небето, след като под давлението на беларуската КГБ авиодиспечерите от „Белаеронавигация“ принудиха пилотите на самолета, летящ от Атина за Вилнюс с Протасевич на борда да кацне в Минск. Журналистът и приятелката му бяха арестувани.

След ареста си Протасевич се огъна, измени рязко поведението си и направи редица изявления, които дават да се разбере, че журналистът се е превърнал в заложник на режима на Александър Лукашенко. „Затова да правим изводи за това дали е постъпил правилно, като е разказал на службите за себе си и колегите си, или е допуснал грешка – не бива, защото никой от нас не е бил на неговото място. Аз нямам съмнение, че е бил подложен на мъчения, затова такова сътрудничество не може да бъде наречено доброволно“, напи Александър Песков, главен редактор на базиран в Архангелск интернет портал.

Сапега беше осъдена на 6 години затвор въз основа на показанията на бившия й приятел Протасевич. След като присъдата влезе в сила адвокатите на рускинята подадоха искане тя да излежи наказанието си в руски затвор и да бъде прехвърлена в Русия. А Протасевич, от своя страна, през 2022 година обяви, че се жени, но за друга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови