Отказът от алкохола удължава живота на скандинавците с 28 години

OFFNews 11 април 2021 в 15:44 4332 0

Снимка www.flickr.com/photos/brostad/

Бар във Хелзинки

Учени от Каролинския институт в Стокхолм установиха, че животът на скандинавците може да се удължи с 28 години, ако те се откажат изцяло от алкохола, съобщава порталът Експрес.

Специалистите в продължение на 20 години наблюдавали здравето на зависими от алкохола жители на Швеция, Дания и Финландия. Те установили, че смъртността при хората с този вреден навик е много по-висока, в сравнение с тази на останалите граждани. Средната продължителност на живота им била с 28 години по-кратка.

Екипът изтъква, че консумацията на спиртни напитки дори и в малки количества, се отразява пагубно на вътрешните органи. Увеличава се рискът от онкологични заболявания, появяват се когнитивни, зрителни и репродуктивни разстройства.

По-рано учените установиха, че степента на опиянение зависи не само от изпитото количество, но и от индивидуалните особености на човека. Например при хората, които консумират повече плодове, етиловият спирт се разгражда по-бързо заради високата активност на някои ферменти

Средната продължителност на живота в Швеция за мъжете е 80.9 г., а при жените е 84.3 г, което поставя страната на осмо място в света, в Дания мъжете жиивеят средно 79.1, жените - 84.5 г, а във Финландия мъжете - 79.1 г., а жените - 82.9 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови