Освободиха заложниците в Найроби, престрелката продължава

Вероника Шербанова 24 септември 2013 в 08:15 1448 0

Атентат в Найроби, Снимка: Reuters
Атентат в Найроби, Снимка: Reuters

Всички заложници в търговския център „Уестгейт“ в Найроби бяха освободени след тридневна обсада, съобщиха световните агенции. Малко по-късно очевидци съобщиха за престрелка в търговския център.

Нито един заложник не е пострадал при евакуацията, увери говорителят на кенийското правителство Маноа Есипису.

Спецчастите в момента претърсват целия търговски център, тъй като не е невъзможно в него да се крият още терористи. Това ще отнеме време, защото сградата е много голяма, посочи Есипису.

В същото време „Вашингтон Поуст“ съобщи, че сред ислямските екстремисти има и граждани на САЩ. Информацията е на външния министър на Кения Амин Мохамед.

По думите му те са били на възраст 18-19 години, като по всяка вероятност става въпрос за американци от сомалийски произход.

По този повод помощникът на американския президент Барак Обама по национална безопасност Бен Роудс обяви, че Вашингтон е обезпокоен от опитите на екстремистката групировка „Ал Шабаб“ да вербува американци за участие в терористични действия в Сомалия.

По време на тридневната обсада от ислямски терористи 62-ма души бяха убити, а 200 бяха ранени.

Според разкази на очевидци ислямистите убивали всеки, който не е можел да цитира Корана. Сред жертвите са племенникът на президента на Кения, шестима британци, граждани на Франция, Канада, Китай, Индия и Южна Корея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови