Основателят на Alibaba се появи за пръв път от 3 месеца

OFFNews 20 януари 2021 в 11:10 2190 0

Снимка Wikimedia/ Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Основателят на китайския гигант за електронна търговия Alibaba Джак Ма участва във видеосреща със сто учители в селски региони в Китай, излъчена наживо в сряда сутринта. Това беше първата поява на бизнесмена от октомври насам, което предизвика висок скок в акциите на гиганта за електронна търговия, публично предлагани в Хонконг.  

Спекулациите в социалните мрежи за местоположението на бизнесмена се завихриха предния месец след съобщение, че той е пропуснал последния епизод на телевизионно предаване, представящо го като съдия, на фона на регулаторните пречки от страна на Пекин върху разпростиращата се бизнес империя.

Ма не се беше появявал публично от 24 октомври насам, когато отправи обвинения към финансовата регулаторна система на Китай в свое изказване на форум в Шанхай.  Изявлението му предизвика сблъсък с властите, довел до спиране на публичното предлагане на акции на стойност 37 млрд. долара на финансовия филиал Ant на Alibaba.

Фондацията Джак Ма съобщи, че Ма е участвал в онлайн церемония на ежегодно събитие на инициатива за учителите в селските региони. Alibaba Group също потвърди, че бизнесменът е посетил онлайн събитие.

Акциите на компанията на Хонконгската борса скочиха с повече от 6% след съобщенията за появата му. 

Публичната поява на Ма идва в момента, когато Alibaba планира да събере поне 5 милиарда долара от продажбата на облигации, деноминирани в щатски долари този месец. Ройтерс съобщава, че приходите от облигациите могат да достигнат 8 милиарда долара, които лидерът в електронната търговия вероятно ще използва за общи корпоративни разходи.

Alibaba е обект и на разследване за монопол, започнато миналия месец от китайските власти, които през последните месеци засилиха мерките срещу антиконкурентното поведение в процъфтяващото интернет пространство на Китай.

В 50-секундното видео Ма говори директно пред камерата от стая със сиви мраморни стени и раиран килим. От видеото или статията на Tianmu News не стана ясно откъде говори.

Той се обърна към учители, получили наградата на фондацията за учители в селските райони, които при различни условия щяха да присъстват на церемония, организирана от Фондация Джак Ма в китайския морски град Саня.

"Не можем да се срещнем в Саня поради епидемията", каза Ма в речта си. "Когато епидемията приключи, трябва да намерим време, за да компенсираме пътуването на всички до Саня и тогава ще се срещнем отново!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови