Още 27 души задържани в Турция по обвинение в корупция

OFFNews 07 януари 2014 в 15:02 1468 0

Снимка AP

27 задържани в Турция по обвинение в корупция

27 души са задържани в Турция по обвинение в корупция.

Те са арестувани при едновременни операции на Дирекцията по сигурността в пет турски провинции – Измир, Анкара, Истанбул, Хатай и Ван. Арестите са в резултат на 6-месечно техническо проследяване.

Сред задържаните има и ръководители и служители на турските железници и на администрацията на пристанището в Измир, които са пряко подчинени на Министерството на транспорта.

Бившият транспортен министър и кандидат за кмет на Измир от управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм заяви, че акцията е проведена именно в този момент заради предизборната обстановка.

Разследването е започнало през 2011 г., а завършва именно сега, преди местните избори на 30 март. Няма как да не направи впечатление, че операцията умишлено се реализира в този напрегнат вътрешнополитически момент, допълни Йълдъръм.

В средата на декември около 50 бизнесмени и чиновници бяха задържани заради участие в корупционни схеми. Сред арестуваните имаше и деца на трима министри, които подадоха оставка.

По-рано днес стана ясно, че турското правителство е уволнило 350 полицаи в опит да ограничи корупционния скандал. Сред уволнените са началникът на отдела по финансови престъпления, отдела за борба с контрабандата, отдела за кибер престъпления и този за организираната престъпност, като вече са избрани и техни заместници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови