Осъдиха на над 27 години затвор бившия главен редактор на 'Джумхуриет' за шпионаж и тероризъм

OFFNews 23 декември 2020 в 13:19 3575 0

Снимка БТА/AP

Съд в Истанбул осъди задочно турския журналист Джан Дюндар, който в момента живее в Германия, на над 27 години затвор по обвинение в шпионаж и подпомагане на терористична организация, съобщи БТА.

Той е осъден на 18 години и 9 месеца лишаване от свобода за придобиване на държавни тайни с цел политически или военен шпионаж. 

Съдът осъди бившия главен редактор на вестник "Джумхуриет" на още 8 години и 9 месеца за подкрепяне на терористична организация, без да бъде неин член. Той е обвинен за подпомагане на движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който според турските власти стои зад организирането на опита за преврат в Турция от юли 2016 г.

Дюндар е оправдан по обвинения за "огласяване" на секретна информация.

Повод за обвиненията бе, че вестник "Джумхуриет" през 2015 г. публикува информация за оръжейни доставки на турската разузнавателна служба за ислямистки бунтовници в Сирия.

През 2014 г. представители на жандармерията спряха в района на граничния окръг Хатай камиони на националната разузнавателна служба на път за Сирия, нарушавайки нареждания на правителството. Служителите на жандармерията са обвинени във връзки с Фетхуллах Гюлен, а някои от тях бяха осъдени на затвор през 2019 г. заради случая.

През 2015 г. в. "Джумхуриет" публикува кадри, на които се твърдеше, че са показани ТИР-ове на турското разузнаване, доставящи оръжие в Сирия. Твърдеше се също, че турската разузнавателна служба и турският президент не са позволили на прокурор да започне разследване за незаконен износ на оръжие. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе наказателен иск срещу Дюндар и ръководителя на бюрото на "Джумхуриет" в Анкара - Ердем Гюл. Ердоган заяви тогава, че камионите са превозвали помощ за тюркмени в Сирия и каза, че Дюндар ще "плати висока цена".

Дюндар и Гюл са арестувани през 2015 г. и прекараха три месеца в предварителен арест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови