Осъдиха католически архиепископ, прикривал свещеник педофил и насилник

OFFNews 22 май 2018 в 09:51 2628 0

Снимка ЕПА

Австралийски католически архиепископ бе признат за виновен по обвинение в прикриване на сексуално насилие над деца през 70-те години.

Филип Уилсън, архиепископ на Аделаида, стана най-високопоставеният обвиняем и осъден представител на Католическата църква в света.

Той е прикрил свещеник педофил от Нови Южен Уелс, който е насилвал момчета.

По време на процеса Уилсън отричаше жертвите да са му споделили за насилието.

В изявление, публикувано от църквата в сряда, Уилсън пише, че е "очевидно разочарован" от присъдата и ще обмисли възможността да я обжалва.

Миналия месец Уилсън заяви пред съда в Нюкасъл, че не е имал информация за действията на свещеник Джеймс Флетчър, когато е бил помощник-свещеник в Мейтленд (на 130 км северно от Сидни).

Флетчер беше осъден за сексуално насилие над девет деца през 2004 г. и почина в затвора през 2006 г.

Една от жертвите - Питър Крейг, споделя подробности за насилието от Уилсън, извършено през 1976 г. Друг потърпевш споделя, че е бил насилен в изповедалнята, когато е бил 11-годишен. Попаднал там, защото Уилсън го обвинил в лъжа и за наказание трябвало да повтори 10 пъти "Аве Мария".

Адвокатите на Уилсън се опитали безуспешно да предизвикат прекратяване на делото на четири различни основания, след като 67-годишният им клиент бил диагностициран с болестта на Алцхаймер.

Присъдата му ще бъде произнесена през юни. Максималното наказание е две години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови