ООН разкритикува антиизраелските изказвания на Иран

Лъчезар Вълев 18 август 2012 в 12:33 1931 1

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Снимка: БГНЕС
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди изказванията на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад срещу съществуването на Израел, съобщиха от пресслужбата на организацията, цитирани от РИА Новости.

В петък в иранската столица Техеран хиляди иранци скандираха "Смърт на Америка, смърт на Израел" на организирани от държавата протести. Паралено с това президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви,че няма място за еврейската държава в бъдещия Близък изток.

Иранският лидер каза, че„заставането срещу изфабрикувания ционистски режим означава да се защитават правата и достойнството на цялото човечество”.

"Генералният секретар е изумен от изявленията, заплашващи съществуването на Израел, от страна на Върховния лидер и президента на Ислямска република Иран", гласи изявлението на прес-службата на ООН. 

"Той осъжда тези обидни и подстрекателски изявления", пише още в документа. 

Бан призова всички лидери в района да използват гласа си, за да понижат, а не да ескалират напрежението.

„В съответствие с Указа на ООН всички страни-членки на организацията са длъжни да се въздържат от заплахи за предприемане на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава”, подчертава се в изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови