ООН благослови искането на Турция вече да се казва Тюркие

OFFNews 02 юни 2022 в 11:20 2239 0

ООН

Организацията на обединените нации одобри искането на Турция да промени изписването на името си на чужди езици от Turkey на Türkiye. Това съобщи говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарикза Анадолската агенция. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е бил уведомен от турския външен министър Мевлют Чавушоглу за промяната на международното име на страната, каза Дюжарик. Според него промяната е влязла в сила след получаване на писмото.

Türkiye (Тюркие) вече ще се използва на всички международни форуми и в официалните документи на ООН, където досега се използваха различни начини изписване (Turkey, Turkei, Turquie), отбелязва Анадолската агенция, цитирана от "Медуза".

Искането на Турция към ООН за промяна на международното име на страната беше обявено от Чавушоглу в туитър предишния ден. Дипломатът обясни, че решението има за цел да "повиши престижа на марката".

Източници се позовават на Анадолската агенция, че Анкара е решила да промени името на държавата, защото то не звучи добре. Освен това на английски език Turkey е омоним на turkey (пуйка). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!