Турция настоява официално да се преименува на Тюркие

OFFNews 31 май 2022 в 21:31 5461 3

Снимка Пиксабей

Турция официално иска от ООН и други международни организации да променят изписването на името на страната на Тюркие, съобщи днес министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от БТА.

Анкара ще изпрати официално писмо до всички релевантни международни организации и очаква промяната на името да стане официална след тази седмица, заяви Чавушоглу пред Анадолската агенция.

По думите му ООН е „готова“ за промяната, като Анкара насърчава замяната на англоезичното наименование Turkey с името Тюркие (Turkiye) в по-голямата част от международната си кореспонденция, включително при отразяването в чуждестранни медии.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган издаде през декември указ за замяна на англоезичната версия Turkey с името Тюркие (Turkiye) на английски, френски и немски, както и на други езици, като Turkiye се използва и в етикетите на продуктите за износ.

Терминът Тюркие (Turkiye) „представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турския народ по най-добрия начин“, се посочва в указа на Ердоган.

Точната причина зад преименуването и избрания момент за това остава неясна, отбелязва ДПА. През декември държавната телевизия ТРТ се позова на статия, според която думата Turkey има „неласкави“ конотации на английски език, тъй като се отнася за „голяма птица, произхождаща от Северна Америка“ или за „нещо, което пада лошо“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1037

3

PrinceOfDarkness

01.06 2022 в 10:44

Аз ще си а наричам Турция няма да се мъча с томва малоумно име

440

2

Pietro

31.05 2022 в 22:22

Не е важно как ще се казва, важното е Рдоган да не се прави на султан. Турците се докачат, щото на Turkey на английски е пуйка. Ми той Ердоган си се държи като надут пуяк.

12073

1

IvanofRumen

31.05 2022 в 22:11

А кога Tурция ще изписва правилно Bulgaria а не както Bulgaristan? Анадолски простотии!