Ограничат скоростта за движение по повечето улици в Мадрид до 30 км/ч

OFFNews 03 септември 2018 в 20:18 3095 0

В Мадрид планират да приемат ограничения за максималната скорост до 30 км/ч за повечето улици в града, за да се гарантира сигурността на участниците в движението по пътищата.

Идеята е на градския съвет на испанската столица. Оттам планират да приемат промените през септември.

Според информация на вестник "Ел паис" мерките ще засегнат 10 053 улици на Мадрид, което е почти 80% от всички улици в града. По много от улиците с две или повече ленти за движение в една посока все пак ще се запази ограничението на скоростта от 50 км/ч.

Също така до 20 км/ч ще бъде ограничена максималната скорост по улиците, където тротоарът е разположен на едно ниво с пътя. Градските власти отбелязват, че тези норми са призвани "да понижат броя на произшествията по пътищата и да успокоят трафика, за да се гарантира сигурността на пешеходците и велосипедистите, а също така на хората с ограничени възможности, живеещи в съседните райони".

Авторите на инициативата се позовават на данни на Световната здравна организация (СЗО), според които при скорост от 50 км/ч рискът от смърт при катастрофа е близо осем пъти по-висок, отколкото при скорост от 30 км/ч. Така при сблъсък на автомобил с пешеходец със скорост от 64 км/ч около 85 процента от пострадалите загиват, до 48 км/ч - около 45 процента, а при сблъсък със скорост 30 км/ч случаите с фатален край са само 5 процента.

По данни на СЗО в целия свят в резултат на катастрофи всяка година загиват около 1,25 милиона души, а травми получават от 20 до 50 милиона души. Най-слабо защитените участници на уличното движение са мотористите, пешеходците и велосипедистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews