Обръщение на Пучдемон беше отменено от правителството без обяснение

OFFNews 26 октомври 2017 в 16:18 2294 0

Обръщението на каталунския премиер Карлес Пучдемон, в което се очакваше да обяви предсрочни избори, беше отменено от регионалното правителство без обяснение. 

Речта на Пучдемон трябваше да започне около 14.30 часа българско време. Първоначално тя беше отложена с един час, а след изтичането на посоченото време и съвсем отменена без повече обяснения. 

Речта на каталунския премиер беше насрочена за днес, ден преди испанският Сенат да гласува замразяване на автономията в Каталуния.

Очаква се той да говори по-късно днес в каталунския парламент, както бе планирано първоначално. 

В същото време хиляди студенти протестираха днес по обяд в Барселона с искане за обявяване на независимост и срещу решението на испанските власти да поемат контрола над Каталуния. 

Те преминаха на шествие през централните улици на каталунската столица с червени карамфили в ръка и знамената на каталунската независимост около врата.

"Не можете да вкарате в затвора цял един народ. Не на франкистката репресия", пишеше на голям транспарант, а студентите скандираха по прелитащ над тълпата хеликоптер: "Окупационните сили вън!".

Движението "Университети за републиката" и студентският синдикат призоваха за стачен ден в университетите в четирите най-големи каталунски града - Барселона, Жирона, Леида и Тарагона - в знак на протест срещу прилагането на член 155 от испанската конституция, даващ право на правителството да суспендира автономията на областта, съобщи Асошейтед прес, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews