Обединеното кралство ще обмисли признаването на палестинска държава

Хамас е получила предложение за прекратяване на огъня, а израелският министър на националната сигурност заплаши да свали правителството, ако бъде постигнато ''безразсъдно'' споразумение

Кристина Минчева 30 януари 2024 в 14:47 894 0

Палестинско и израелско знаме

Снимка GettyImages

Британският външен министър Дейвид Камерън съобщи, че Обединеното кралство ще обмисли признаването на палестинска държава, за да се постигне мир между Израел и палестинците. В същото време лидерът на "Хамас" заяви, че групировката е получила предложение за прекратяване на огъня, представено след разговори в Париж, и ще го проучи, като ще посети Кайро за обсъждане на плана. Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен Гвир обаче заплаши да свали правителството, ако бъде постигнато "безразсъдно" споразумение с "Хамас".

Дейвид Камерън призовава за политически хоризонт, който да гарантира на палестинците, че ще има напредък към решение за две държави. 

"Ние имаме отговорност там, защото трябва да започнем да определяме как би изглеждала палестинската държава, какво ще включва, как ще работи. Когато това се случи, ние със съюзниците ще разгледаме въпроса за признаването на палестинска държава, включително в ООН. Това може да е едно от нещата, които да помагат този процес да стане необратим“, коментира британският външен министър по време на прием за арабски посланици в Камарата на общините снощи.

Обединеното кралство настоява за план от пет точки, който да доведе до край на боевете, "политически хоризонт" за решение с две държави и технократично палестинско правителство, което да управлява както Газа, така и Западния бряг, а лидерите на "Хамас" да бъдат експулсирани в друга държава.

В неделя (28.01.) в Париж се водеха преговори за прекратяване на огъня между Израел и терористичната групировка и освобождаване на останалите израелски заложници в Ивицата Газа. Обсъди се проект, изготвен от американските посредници въз основа на предложения на Израел и на "Хамас".

Ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс беше във френската столица заедно с представители на Израел, Египет и Катар, с които проведоха разговорите.

Позовавайки се на американски правителствени кръгове, "Ню Йорк таймс" пише, че сделката може да включва освобождаване от страна на "Хамас" на над 100 заложници в замяна на прекратяване на военните операции на Израел в Ивицата Газа за около два месеца.

Днес стана ясно, че лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е получил предложение за прекратяване на огъня, представено след разговорите в Париж, и ще го проучи. Той ще посети Кайро за обсъждане на плана.

Хания добави още, че приоритетът на групировката е да прекрати военната офанзива на Израел и да осигури пълно изтегляне на израелските сили от Газа.

В същото време в кратък пост в социалната мрежа Х министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир заплаши да свали правителството, ако бъде постигнато "безразсъдно" споразумение с "Хамас".

Докладите се въртят около възможността страните скоро да постигнат споразумение, което може да доведе до освобождаването на хиляди палестински затворници от службите за сигурност и дълго спиране на боевете в Газа в замяна на заложниците, държани в Ивицата. Десните политици остро критикуваха много от докладваните подробности.

"Безразсъдна сделка = разпадане на правителството", публикува крайнодесният министър в X.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!