Новият папа може да бъде избран на 12 март

Борислава Бибиновска 08 март 2013 в 19:20 1596 0

Избират новия папа утре. Снимка: Reuters
Избират новия папа утре. Снимка: Reuters

Името на новия папа може да стане ясно още на 12 март.  Римокатолическата църква ще се сдобие с нов духовен водач след оттеглянето на папа Бенедикт XVI.

Конклавът за избора на новия папа ще започне във вторник, 12 март. Това решиха кардиналите в края на осмата конгрегация, съобщава Радио Ватикана.

Ватиканският говорител отец Федерико Ломбарди потвърди присъствието на 115 кардинали-избиратели, от които са необходими 77 гласа за избирането на нов папа или 2/3 от избирателите.

На днешната седма конгрегация кардиналите приеха мотивите за отсъствието на двама от кардиналите –избиратели: почетния кардинал на Джакарта Юлиус Дармаатмаджа и ирландския кардинал О’Браян.

След гласуване кардиналите приеха представените от тях мотиви: първият - поради болест, а вторият - поради лични причини.

За избора на папа кардиналите заседават в Сикстинската капела, която вече е затворена за посетители.

Изборът на глава на Римокатолическата църква става с таен вот.

На всяка бюлетина е записано на латински: “Избирам за папа:…”, като всеки един от кардиналите собственоръчно трябва да впише името на своя фаворит. Бюлетината се сгъва два пъти и се поставя в специална урна.

 Папа Бенедикт XVI се оттегли от Църквата на 11 февруари 2013 г. Решението му бе неочаквано както за самите вярващи, така и за приближените до Ватикана духовници. Като мотив за своето преждевременно оттегляне Бенедикт посочи влошеното си здравословно състояние и невъзможността си да ръководи Църквата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша