Новият ирански президент попари надеждите на Байдън за ядрената сделка

OFFNews 22 юни 2021 в 17:58 1316 0

Снимка Getty Images

Служителите на администрацията на Байдън настояват, че изборът на новия президент на Иран няма да повлияе на перспективите за съживяване на разклатената през 2015 ядрена сделка с Техеран. Но вече има признаци, че целта да се сключи сделка вече е станала по-трудно достижима.

Оптимизмът, че сделката предстои, изчезна след като последните преговори приключиха в неделя без осезаеми признаци за напредък. И в понеделник, в първите си публични коментари след гласуването, новият ирански президент Ебрахим Раиси отхвърли основната цел на Байдън за разширяване на ядрената сделка.

В същото време Раиси вероятно ще заяви исканията на Иран за облекчаване на санкциите в замяна на спазване на сделката, тъй като самият той вече е подложен на санкции за правата на човека от САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън и неговият екип направиха връщането към сделката един от основните си приоритети във външната политика. Сделката беше едно от постиженията на президента Барак Обама.

Администрацията на Байдън настоява, че перспективите за постигане на споразумение са непроменени. Служителите твърдят, че върховният лидер на Иран Аятола Али Хаменей, подписал сделката от 2015 г. ще взема окончателните решения, независимо кой е президент.

Но надеждите за значителен напредък се разпаднаха миналата седмица преди изборите в Иран на фона на многобройни спекулации относно влиянието на избора върху косвените преговори между Иран и САЩ във Виена. Дипломати и други, запознати с преговорите, бяха на мнение, че последният, шести кръг, може да даде поне осезаем резултат, дори ако не се постигне пълна сделка.

Сега този кръг приключи и тепърва предстои седми, тъй като Раиси, ръководител на консервативната съдебна система на Иран, отхвърли напълно всичко освен минималното спазване на споразумението от 2015 г. в замяна на отмяна на всички американски санкции.

В публичните си коментари в понеделник Раиси отхвърли призивите на САЩ Иран да продължи дискусиите за разширяване на първоначалната ядрена сделка, за да включи програмата си за балистични ракети и подкрепата си за регионални групи, които САЩ определя като терористични организации.

Иранските експерти са съгласни, че ще бъде трудно, ако не и невъзможно, Байдън да накара Иран да надхвърли ядреното споразумение.

Критиците на ядрената сделка твърдят, че администрацията вече е дала твърде много в замяна на твърде малко. Те допълват, че дори ако Иран се съгласи на някакви допълнителни преговори, обещанието ще бъде безсмислено.

Допълнително усложнение е, че Раиси ще стане първият ирански президент, санкциониран от правителството на САЩ, дори преди да влезе в длъжност, отчасти по времето, когато е бил ръководител на международно критикуваната съдебна система на Иран - ситуация, която може да усложни държавните посещения и речите на международни форуми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови