Нова Зеландия: Шеста жертва на вулкана на о-в Уайт (обновена)

OFFNews 10 декември 2019 в 09:55 5992 0

"Вече знаем, че ще възникнат по-големи въпроси за това събитие и на тях трябва да бъде даден отговор."

Това коментира премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн във връзка с трагедията с изригналия вулкан на остров Уайт.

Бедствието взе пет жертви в понеделник, а тази сутрин бе съобщено, че още един от приетите в болница туристи е починал. Осем души се водят изчезнали. Според полицията шанс те да са оцелели няма. 34 туристи бяха спасени и евакуирани. Част от тях са в болница с тежки изгаряния и опасност за живота. 27 души са с над 30% изгаряния, съобщава Би Би Си.

Ардърн намекна за възможни човешки грешки, които са довели до трагедията. Като например факта, че нивото на опасност е било повишено от първо на второ едва преди седмица, а на туристически групи все още е било позволено да посещават мястото. По време на изригването на острова е имало 47 души - от Нова Зеландия, Великобритания, САЩ, Германия, Австралия, Китай и Малайзия. Най-голяма е била групата от Австралия - 24 души. Те са посетили острова като част от круизна обиколка, тръгнала от Сидни. Сред жертвите е местен гид на име Хейдън Маршал-Идман.

Живописният вулканичен остров е честа атракция за еднодневни туристически турове и панорамни полети.

Облитането на острова днес не показа там да има оцелели хора.

Междувременно премиерът Джасинда Ардърн изнесе реч, в която изказа съболезнования на семействата на загиналите и заяви, че те ще останат "завинаги свързани с нашата нация... ще ви чувстваме близки". Топлите ѝ думи и състрадание трогнаха мнозина, които я поздравиха за човешкото отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови