Нов рекорд на починали с коронавирус в Русия дни след обявения общодържавен отпуск

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2021 в 15:36 3406 0

Смъртните случаи от коронавирус в Русия удариха пореден ежедневен рекорд във вторник, четири дни след влизането в сила на националната заповед за общодържавен отпуск, съобщи Асошиейтед прес.

Правителствената работна група за COVID-19 в Русия съобщи за 39 008 нови потвърдени случая и 1 178 починали от вируса. Работната група отчита рекордни ежедневни инфекции или смъртни случаи почти всеки ден през последния месец.

За да намали разпространението на инфекцията, руският президент Владимир Путин разпореди общонационален неработен отпуск от 30 октомври до 7 ноември.

Путин заяви, че правителствата в регионите, където ситуацията е най-тежка, биха могли да увеличат неработните дни, ако е необходимо. Новгородска област стана първата, която направи това в понеделник, удължавайки периода с още една седмица.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков във вторник отхвърли слуховете, че неработният период може да бъде удължен за цяла Русия. Той подчерта, че регионалните власти са упълномощени да въведат свои собствени мерки за ограничаване на епидемията.

Продължителният седмичен скок на заразените и смъртните случаи в Русия идват на фона на ниските нива на ваксинация, слабата обществена подкрепа за вземането на предпазни мерки и нежеланието на правителството да засили ограниченията. По-малко от 35% от близо 146 милиона души в Русия са били напълно ваксинирани досега, въпреки че Русия одобри собствена ваксина срещу коронавируса месеци преди повечето страни.

В понеделник Путин определи ситуацията с COVID-19 в Русия като „много трудна“.

Правителствената работна група за COVID-19 на Русия е докладвала за близо 8,6 милиона потвърдени случая на коронавирус и над 240 000 починали по време на пандемията - най-високият брой смъртни случаи в Европа.

Докладите на руската държавна статистическа служба Росстат обаче показват много по-високи цифри за смъртността от коронавирус. Отчет, публикуван миналата седмица, показва, че около 462 000 души с COVID-19 са починали между април 2020 г. и септември тази година.

Според статистиците правителствената работна група включва само смъртни случаи, за които COVID-19 е основната причина, и използва данни, събрани от медицинските заведения.

Росстат използва по-широки критерии за преброяване на смъртните случаи, свързани с вируси, и взема своите данни от службите по граждански регистър, където процесът на регистриране на смърт е финализиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови