Норвегия под тревога заради терористична заплаха

OFFNews 24 юли 2014 в 16:08 3753 4

Норвежката полиция.
Норвежката полиция.

Норвегия е обявила тревога в цялата страна заради заплаха за атентати от терористи джихадисти в следващите няколко дни, съобщава Би Би Си, позовавайки се на норвежките тайни служби.

Органите на реда са получили информацията от доверен източник, но не се знае за кога и къде са планирани нападенията.

"Службата ни е получила информация, че група лица, свързани с ислямистки екстремисти в Сирия, може скоро да се опита да организира терористично нападение в Норвегия", заяви директорката на институцията Бенедикте Бьорнланд.

Според службите около 50 норвежки граждани са пътували до Сирия, за да се бият там на страната на бунтовниците, а половината от тях вече са се върнали в страната, коментира АП.

През последните години властите са посочили повече от 100 места, където младите мюсюлмани, които имат норвежко гражданство или постоянно пребивават в кралството, са обучавани и изпращани да се бият в горещи точки в Близкия изток под влиянието на радикални проповедници.

Заплахата идва скоро след като британските власти предотвратиха сериозно терористично нападение в Лондон, което е щяло да бъде второто най-сериозно след трагедията в лондонското метро през 2005 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!