Разследват версия „тероризъм“ в случая с изчезналия самолет в Малайзия

OFFNews 09 март 2014 в 09:08 5522 0

Снимка BBC

Изчезна самолет с 239 души на борда.

Група служители на ФБР ще заминат за Малайзия, за да помогнат за изясняването на причините за изчезването на малайзийския пътнически самолет край бреговете на Виетнам. Това съобщиха представители на администрацията на САЩ, цитирани от CNN.

Решението на САЩ да изпрати служители на ФБР да разследват, е продиктувано от това, че на борда е имало и американски граждани. Освен това те ще помогнат да се изясни дали изчезването на самолета не е дело на терористи.

Подозрения за терористична атака се появиха, след като стана ясно, че на борда на самолета не са се качили двама души – италианец и австриец, които са били регистрирани за полета. В същото време властите в Италия и Австрия обявиха, че паспортите на двамата са били откраднати преди известно време.

Тези данни може да говорят за терористична атака, тъй като бойци на Ал Кайда са използвали подобни методи за фалшифициране на самоличността си в миналото.

До момента разследването не е показало данни за тероризъм, но това все още не е окончателното заключение на властите.

Възможните причини за изчезването на самолета са още отказ на двигателите, структурен дефект на самолета, екстремна турбуленция, грешка на пилота, обясняват експертите.

Твърде рано е да се каже в момента дали има или няма такава връзка, категорични са от американската администрация.

В същото време спасителите в Малайзия не са успели да открият никакви отломки от самолет в Южнокитайско море до мястото, където се появиха петна от масло и имаше предположение, че там е станала катастрофата.

Самолетът „Боинг 777-200“ е излетял от Куала Лумпур за Пекин след полунощ в събота. Той изчезна от екраните 19 минути след излитането си - в 2.40 часа местно време. Връзката със самолета е била прекъснато, докато той е летял над Виетнам. На борда е имало 227 пътници и 12 души екипаж.

Пътниците са от 14 националности, сред тях няма български граждани. 154 от тях са от Китай или Тайван, 38 - от Малайзия, трима са американски граждани.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!