Нивото на радиацията в района на АЕЦ ''Чернобил'' е в рамките на нормата (обновена)

Работниците в централата са били принудени да крадат гориво, за да поддържат генераторите

OFFNews 26 април 2022 в 15:47 4500 0

Снимка Getty Images

Нивото на радиацията в района на украинската АЕЦ "Чернобил" е в рамките на нормата, заяви днес ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, предаде Франс прес.

По-рано АФП и Би Би Си разпространиха информация, в която се казваше, че Гроси е съобщил за ниво на радиация, което е над допустимите норми.

Впоследствие Франс прес разпространи съобщение, в което пояснява, че първоначалната информация е погрешна, като грешката се дължи на неправилно записване на думите на Гроси.

Рафаел Гроси отбеляза също така, че продължилата няколко седмици окупация на бившата атомна електроцентрала в Чернобил е била "много, много опасна".

"Имаше моменти, в които нивата се повишиха поради движението на тежкото оборудване, което руските сили докараха тук и когато си тръгнаха. Следим това ден след ден", каза Гроси.

Руските войски превзеха бившата електроцентрала на 24 февруари, първия ден от инвазията в Украйна, и останаха там в продължение на няколко седмици. Работниците от електроцентралата разказват, че са били принудени да крадат гориво, за да поддържат работата на генераторите и да предотвратят опасно изтичане на радиоактивни материали, предава Би Би Си.

Днес се навършват 35 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята на 26 април 1986 г. в АЕЦ Чернобил. Близо 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си, огромни райони -обезлюдени, а голяма част от Европа обсипана от радиоактивни материали. Непосредствено загиналите са десетки, но от рак умират повече от 100 000 души, вследствие на радиацията.

Неизползваемата електроцентрала все още се използва за съхранение на ядрени отпадъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!