Николай от Чернигов буквално възкръснал от гроба, руснаците го хвърлили жив в ямата с убитите му братя

OFFNews 18 май 2022 в 15:16 25089 0

Куличенко

Снимка suspilne.media

Николай Куличенко

33-годишният Николай Куличенко, жител на Черниговска област, буквално е възкръснал от гроба. По време на окупацията в региона руснаците заподозрели мъжа и двамата му братя, че водят партизанска война срещу нашествениците, измъчвали ги и ги разстреляли, но Николай по чудо успял да оцелее. 

Куличенко разказал подробно историята си пред репортери на TSN, съобщи УНИАН. 

Историята за "възкресението" на 33-годишния мъж започва в село Довжик, окупирано веднага след руското нахлуване в Украйна, тъй като и много близо до границата с Беларус. Една от колоните с военна техника била взривена от украинските защитници, заради което рашистите започнали  да търсят партизани сред местното население. 

"Влизаха във всяка къща, заплашваха и децата. Беше страшно", разказва Николай. Един от братята Куличенко бил на военна служба, поради което отвели тримата за разпит в щаба. Там били докарани пленени украинци, не само военни, но и цивилни. 

По думите на Николай руснаците опирали нож в гърлото на пленниците, удряли ги с приклади на пушки в корема и поставяли дулото на автомати в устата им. По време на разпитите един от хората на чеченския лидер Кадиров, по прякор "Чикатило", бил особено жесток. 

Братята Куличенко бяха измъчвани три дни, след което отведени на площадка край пътя и застреляни. Николай успял да извърне главата си и куршумът минал през бузата му, но той се престорил на мъртъв. Хвърлили първо него в изкопаната за гроб яма, отгоре му и неговите братя. След това започнали да засипват пръст. 

Николай успял да се извърти така, че да може да диша. Той прекарал в гроба няколко минути, които ще помни винаги. Мъжът успял да се отблъсне с ръце, да се изправи на колене и да отхвърли тялото на брат си Димитър настрани. След това "се изкачил на този свят" отново. 

Дни наред той вървял през нивите, като заобикалял вражеските КПП, и успял да стигне до родното си село. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови