Нидерландия и Украйна сключиха 10-годишен договор за сигурност

OFFNews 01 март 2024 в 19:06 1834 0

Зеленски и Рюте

Снимка Марк Рюте/Х

Президентът Володимир Зеленски и холандският премиер Марк Рюте подписаха споразумение за сигурност. То включва 2 млрд. евро военна помощ от Нидерландия тази година, както и друга помощ за отбраната през следващите 10 г.

Споразумението е подписано в петък в Харков на фронтовата линия в североизточна Украйна. Рюте беше на необявено посещение в Харков, вторият по големина град в Украйна, който е само на 42 км от границата с Русия и редовно е атакуван от въздуха.

Нидерландия е седмата държава след Канада, Италия, Германия, Франция, Дания и Великобритания, подписала договор за сигурност с Киев. Споразуменията целят да укрепят сигурността на Украйна, докато тя стане член на НАТО.

"Днес бях в Харков, град, който Путин се опитва да унищожи с брутални въздушни удари. Целта на посещението ми беше да демонстрирам нашата подкрепа за Украйна. За сигурността на Украйна и бъдещата сигурност на Европа Холандия подписа днес 10-годишно споразумение за сигурност с Украйна. Сега Украйна е уверена в нашата постоянна подкрепа и ангажираност: не само в целия спектър на сътрудничество в областта на отбраната, но и в областите на възстановяването, санкциите и борбата за истина и справедливост. Ние стоим рамо до рамо с Украйна, заедно с широка международна коалиция от страни с еднакво мислене. Връзката между Украйна и Холандия придоби допълнително измерение на 17 юли 2014 г. На този ден 298 невинни хора загубиха живота си, когато полет MH17 беше свален от руска ракета над Източна Украйна. Заедно с президента Зеленски разговаряхме с хора, които участваха в репатрирането на жертвите на MH17. Беше емоционален момент, който остави дълбоко впечатление у мен", написа Марк Рюте в социалната мрежа Х. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!