Няма пострадали българи при изригването на вулкан на Хаваите

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2018 в 14:58 861 0

Снимка usgs.gov

Няма информация за пострадали българи заради изригването на вулкана Килауеа на Хаваите, съобщиха от външното министерство, позовавайки се на информация от посолството на България във Вашингтон и генералното консулство в Лос Анджелис. 

Генералното консулство на България в Лос Анджелис следи непрекъснато ситуацията.

Вулканът Килауеа е в непрекъсната активност от 3 май. Той се намира във вулканичен парк, в чийто периметър от началото на изригването всички са евакуирани. В негова близост се допускат отделни туристически групи с плавателни съдове, които да наблюдават изригването на вулкана. Вчера един от туристическите плавателни съдове беше засегнат от изригваща лава. 23-ма туристи бяха ранени.

МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от подобни турове в района на вулкана и да се съобразяват с официалните разпоредби за сигурност и безопасност на местните власти.

Дежурният телефон на генералното консулство в Лос Анджелис за спешни случаи е: +1 310-437-3606.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекцията "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected]

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови