Хаваи: Лава бликна от водата, заля туристическа лодка и рани 23-ма

OFFNews 17 юли 2018 в 08:43 4224 0

Снимка usgs.gov

Лава бликна от водата и заля туристическа лодка в Хаваи. Последвала експлозия, при която са били ранени 23 души, съобщиха властите в американския щат.

Лавата е от вулкана Килауеа, който изригна през месец май и оттогава изхвърля газ и лава.

Въпреки експлозията, изхвърлила камъни и отломки във въздуха, плавателният съд успял да се върне на сушата час по-късно.

Трима от ранените са приети в местна болница, а други са получили помощ от парамедици на пристанището. Един от пътниците е със счупен крак. Други имат изгаряния.

"Докато го видиш, вече нямаш време да реагираш и най-лошото е, че си на малка лодка", описва пред Би Би Си преживяното Уил Браян, който бил в плавателния съд заедно с приятелката си Ерин.

"Няма къде да избягаш от лавата. Имаш около 6 метра и всеки се опитва да се скрие на същото място. Наистина беше ужасяващо. Малко след това настана хаос, капитанът се опитваше да направи каквото може, за да успокои всички, но не можеш да се успокоиш. Лицето на Ерин беше покрито със сажди, гърбът ми беше мокър. Беше плашещо."

Властите започнаха разследване. Според някои пътници лодката се е намирала извън зоната за безопасност, определена от пристанищните власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови