Нетаняху изнесе стари ядрени документи, обяви бившият шеф на израелската атомна агенция

OFFNews 01 май 2018 в 16:24 3187 0

Разкритите от израелския премиер Бенямин Нетаняху ирански ядрени документи не доказват, че Техеран е нарушил ядреното споразумение от 2015 г. Това заяви днес бившият шеф на израелската атомна агенция Узи Ейлам, цитиран от ДПА и БТА.

"Всичко казано от Нетаняху в презентацията му са стари данни и не съдържа доказателства, че иранците не спазват споразумението", каза Ейлам.

"Единствената новина е, че нашите разузнавателни служби, може би Мосад, са успели да се сдобият с много подробни документи и да ги донесат в Израел", добави той.

Нетаняху представи вчера 55 000 документа и 183 диска с информация, която според него доказва, че Иран тайно продължава ядрената си програма. 

Информацията обхваща иранския Проект Амад, който според Нетаняху е продължил от 1999 до 2003 г., но в нея няма нищо за действия след 2015 г.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви вчера, че израелската разузнавателна информация показва, че "споразумението не е било изградено върху основи на добросъвестност или прозрачност".

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отхвърли презентацията на Нетаняху като "предъвкване на стари твърдения".

Френското външно министерство заяви днес, че представените от Израел материали подсилват меродавността на иранското ядрено споразумение.

"Меродавността на споразумението се подсилва от представените от Израел материали: споразумението забранява всякакви дейности, свързани с разработване на ядрено оръжие, а въведеният от споразумението режим на инспекции от Международната агенция за атомна енергия е един от най-обхватните и най-солидните в историята на ядреното неразпространение", заяви говорителката на френското дипломатическо ведомство Аниес фон дер Мюл.

"Представената от Израел нова информация може и да потвърди необходимостта от по-дългосрочни гаранции за иранската ядрена програма, както предложи президентът на Републиката" Еманюел Макрон, добави говорителката.

"Информацията от Израел трябва да се проучи щателно. Първоначалният й анализ обаче потвърждава, че част от иранската ядрена програма, както Франция и партньорите й отбелязаха още при първите разкрития през лятото на 2002 г., не е имала граждански цели", каза още тя.

Изявлението на Нетаняху дойде по-малко от две седмици преди важна дата за иранското ядрено споразумение. Президентът на САЩ Доналд Тръмп си даде краен срок до 12 май да прецени дали да оттегли САЩ от това споразумение.

Международната агенция за атомна енергия днес повтори, че не разполага "с никаква достоверна индикация, че Иран е развивал дейности за сдобиване с ядрено устройство след 2009 г.".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!