Наводнение, каквото се случва веднъж на столетие, заля Австралия

OFFNews 08 януари 2023 в 14:55 5858 0

Наводнение в Австралия

Снимка Getty Images, архив

Наводнение в Австралия.

Наводнение, каквото се случва веднъж на столетие, заля Северозападна Австралия.

Военни хеликоптери пренесоха стотици хора от откъснатите от водите общини - заяви в неделя служител, който ръководи усилията за оказване на помощ.

Кризата в Кимбърли - не много населен район с размерите на Калифорния - беше предизвикана миналата седмица от тропически циклон, който донесе проливни дъждове.

"Водата е навсякъде - заяви министърът на извънредните ситуации на Западна Австралия Стивън Доусън пред репортери в Пърт. - Хората в Кимбърли преживяват наводнение, което се случва веднъж на 100 години, най-тежкото наводнение, което Западна Австралия е имала в историята си."

По думите му в някои части наводненията се простират на 50 километра, а водата е "докъдето поглед стига".

Извънредната ситуация идва след честите наводнения в източната част на Австралия през последните две години, дължащи се на Ла Ниня. От миналата година насам някои източни региони преживяха четири големи наводнения, причинени от Ла Ниня.

Градчето Фицрой Крос, в което живеят около 1 300 души, е сред най-засегнатите, като заради наводнените пътища се е наложило да бъдат доставяни доставки по въздуха.

Властите съобщиха, че в целия Кимбърли, където около 50% от жителите са аборигени, досега 233 души са били евакуирани заради наводненията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews