Наводнения, риск от лавини и откъснати от света селища в Западна Европа

OFFNews 23 януари 2018 в 15:34 2728 0

Снимка Angelika Warmuth, AP

Наводнения, придошли реки, обилни снеговалежи, риск от лавини и откъснати от света населени места имаше днес в няколко страни от Западна Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

30 департамента във Франция са под оранжева тревога заради лошото време и наводненията. 

В Париж река Сена преля по бреговете. Очаква се в петък да бъде отчетено максимално ниво, като вероятно ще достигне пика от 6,10 метра, регистриран през юни 2016 г. Тогава експертите казаха, че това е било най-високото ниво на реката в Париж от 30 години насам.

Заради очакваното сега покачване на водите на Сена бяха закрити няколко станции на влака, свързващ центъра с предградията и преминаващ покрай бреговете на реката.

В град Сошо заради покачване на водното ниво бе затворен автомобилният завод на Пе Ес А /PSA/. 1800 работници се озоваха в принудителен отпуск.

Южно от Страсбург бяха взети мерки за овладяване на покачването на водите на река Рейн. 

Във френските Алпи има обилни валежи, съчетани с топенето на падналия вече сняг на някои места. Поради риск от наводнения училищата в много общини останаха затворени.

В Шамони в подножието на Монблан вчера имаше максимален риск от лавини и хората бяха призовани да не напускат домовете си. Днес обстановката се нормализира.

Около 75 туристи и работници бяха евакуирани от четиризвезден планински хотел в Северна Италия, близо до границата с Австрия, след лавина, паднала през нощта. Заедно с гостите и персонала на хотел "Лантаухерер хоф", намиращ се на височина 1870 метра и на около 100 километра северозападно от италианския град Болцано, бяха евакуирани и местни жители.

Италианските власти обявиха риск от пета степен за лавини в долината Веноста. Около 10 000 туристи са напълно изолирани заради снежната блокада в съседния град Тироло.

В Швейцария обилни снеговалежи затрудниха пристигането на участниците в Световния икономически форум в Давос, започнал днес. Курортите Цермат, Андермат и Зас-Фе пък са откъснати от външния свят зарази риск от лавини.

В австрийската провинция Тирол пък училищата останаха днес затворени в някои села, откъснати от света заради обилния снеговалеж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !