Напук на истериите на Кремъл: Още два кораба потеглиха от Украйна към Босфора

OFFNews 02 септември 2023 в 16:21 3343 0

кораб
Два товарни кораба са тръгнали вчера от Украйна въпреки руските заплахи и се намират в Черно море.

Два товарни кораба са тръгнали вчера от Украйна въпреки руските заплахи и се намират в Черно море, съобщиха днес морските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

"Анна-Тереза", плаващ под либерийски флаг кораб, който превозва 56 000 тона чугун, е напуснал вчера украинското пристанище Южни и в момента се намира близо до българските териториални води, заяви украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Вторият плавателен съд, пътуващ под флага на Маршаловите острови, напусна вчера същото пристанище със 172 000 тона концентрат от желязна руда. Корабът е пристигнал в румънското черноморско пристанище Констанца малко преди обяд днес, пише в известния уебсайт за проследяване на кораби MarineTraffic.com. Уебсайтът не посочва дали плавателният съд ще продължи да се движи от румънското пристанище.

Двата плавателни съда са преминали през временния коридор за граждански кораби от украинските черноморски пристанища до Босфора, заяви Кубраков в социалната мрежа "Екс" (бившия "Туитър"). Коридорът минава покрай западния бряг на Черно море, като избягва международните води и вместо това използва тези на Румъния и България.

Властите в пристанището във Варна не потвърдиха дали "Анна-Тереза" ще акостира или ще продължи към Босфора. Това са третият и четвъртият плавателен съд, които използваха временния коридор, създаден от украинското правителство, след като Русия прекрати споразумението за безопасен износ на зърно от Украйна, съобщава БТА.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов