Напрежение между Макрон и Тръмп белязва тържествата за 100 г. от края на Първата световна война

Днес Франция събира 60 държавни лидери, а американският президент ще разговаря на четири очи единствено с френския си колега

OFFNews 10 ноември 2018 в 11:30 3322 0

Снимка AFP

Близо 15 милиона отнети човешки живота, дори повече са осакатени, изчезнали, умрели от глад. На този ужас се слага точка на 11 ноември 1918 година.

100 години по-късно Франция става център на тържествата по повод края на Първата световна война. Днес и утре там ще се събират около 60 световни лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, президентите на САЩ Доналд Тръмп и Русия Владимир Путин. Там ще е и българският държавен глава Румен Радев.

Поучиха ли се държавните лидери от последствията на Първата световна война?

100-годишнината ще бъде отбелязана на фона на напрежение между президентите на домакина Франция и САЩ Еманюел Макрон и Доналд Тръмп, след като френският президент призова за създаването на армия, която да пази Европа от потенциални врагове, като САЩ и Русия.

"Много обидно, но може би Европа първо трябва да плати своя справедлив дял в НАТО, която САЩ субсидират извънредно много", написа американският президент в Туитър преди срещата му с Макрон. Тя ще се състои в 12 ч. в Елисейския дворец.

Темата "Сигурност" няма да бъде пропусната от двамата, както и тези за Сирия и Иран.

Срещата ще единствената двустранна на Тръмп, предварително уточниха от Белия дом. С други думи: няма да има разговор очи в очи между него и Владимир Путин.

А извън нея в рамките на програмата днес следобед Макрон и Меркел ще отидат на мястото, където е обявена капитулацията и се подписва примирието, с което се слага край на войната - гората Компиен, на 60 км северно от Париж. Краят ѝ е обявен в 11 ч. на 11 ноември 1918 г.

Тази вечер френският президент дава вечеря за лидерите в Музея Орсе, а преди нея гостите ще разгледат изложба на Пикасо. Утре пред Триумфалната арка в Париж ще бъде церемонията, която ще започне точно в часа на влизането в сила на примирието - 11 френско, 12 ч българско време. След това с реч на Ангела Меркел ще бъде открит Форум на мира, който трябва да завърши с конкретни предложения за опазването на световния мир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови