Напрежение между Иран и ЕС след екзекуция на журналист

OFFNews 13 декември 2020 в 19:38 3272 0

Иран уби журналист, вдъхновил протестите от 2017-2018 година, и привлече гнева на Европейския съюз и правозащитни организации.

Рухола Зам бе обесен вчера, след смъртна присъда от върховен съд по обвинение в използването на приложение за изпращане на съобщения, за да разпали размирици.

Зам е живял в изгнание в Париж, Франция. Хванат е в Ирак при пътуване миналата година и е предаден на Иран.

Той ръководи Amad News - популярен сайт, който Иран обвинява в подбуждането на протестите. Мрежата, която има над един милион последователи криптираното приложение за съобщения Telegram, споделя видео клипове от протести и изобличаваща информация за иранските официални представители. Медията беше премахната от Telegram за нарушаване на правилата на компанията чрез публикуването на "опасно съдържание", но впоследствие работата ѝ там беше подновена под различно име.

Екзекуцията привлече гнева на Европейския съюз. "Европейският съюз осъжда този акт по най-категоричния начин и припомня неотменното си противопоставяне на използването на смъртното наказание при каквито и да е обстоятелства", се казва в изявление.

Френското външно министерство нарече екзекуцията "варварски, неприемлив акт", заявявайки в изявление: "Франция осъжда по възможно най-строгия начин това сериозно нарушение на правото на свободно изразяване и свободата на пресата в Иран".

Амнести Интернешънър и "Репортери без граници" също осъдиха екзекуцията.

В неделя Иран привика посланиците на Германия, която председателства Съвета на ЕС, и на Франция заради критиката им срещу убийството на журналиста, съобщава Ройтерс. Външното министерство на Иран е изразило протеста на страната към двамата дипломати заради критиките от Франция и ЕС.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови