Нанси Пелоси се оттегля като на лидер на демократите в Конгреса

OFFNews 18 ноември 2022 в 07:10 927 0

Нанси Пелоси

Снимка БТА/АП

Пелоси бе най-високопоставената и най-влиятелната жена на изборна длъжност в историята на САЩ

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, първата жена на тази длъжност, обяви оттеглянето си от позицията си на лидер на Демократическата партия в долната камара на американския Конгрес само ден, след като републиканците си осигуриха минимално мнозинство, предаде Ройтерс.

Осемдесет и две годишната Пелоси, която два пъти бе председател на долната камара, заяви, че ще остане в Конгреса, представлявайки Сан Франциско в Камарата на представителите, както го е правила в продължение на 35 години.

Конгресменът от Ню Йорк Хаким Джефрис може да се опита да заеме нейното място и да се превърне в първия чернокож конгресмен, оглавил групата на една от основните партии в Конгреса, уточни Ройтерс.

Пелоси бе аплодирана от колегите си демократи, когато зае мястото си в залата, за да направи обръщение, както и по време на изявлението си.

"Американската демокрация е величествена, но крехка. Много от нас тук станаха свидетели на тази крехкост от първа ръка, и то, за жалост, точно тук, в тази зала. Демокрацията трябва да бъде пазена постоянно от силите, които искат да ѝ навредят", заяви Пелоси, намеквайки за щурма срещу Капитолия миналата година от привържениците на бившия президент, републиканецът Доналд Тръмп.

Белият дом съобщи, че президентът демократ Джо Байдън се e обадил по телефона на Пелоси, за да я поздрави за "престоя ѝ на тази длъжност, който е влязъл в историята". В публикувано по-късно изявление Байдън заявява, че Пелоси се е превърнала в "най-влиятелния председател" на камарата в цялата история на САЩ.

Вчера републиканците спечелиха контрола над Камарата на представителите след междинните избори за Конгрес миналата седмица, като си осигуриха минимално мнозинство. То ще им позволи да възпрепятстват законодателната програма на президента Байдън. Сенатът обаче остава под контрола на Демократическата партия.

Пелоси изигра важна роля в прокарването на законодателната програмата на Байдън в Конгреса, както направи и в миналото при управлението на бившия президент Барак Обама (2009–2017). Тя подпомогна прокарването на ключовия закон на Обама за здравеопазването през 2010 г., както и за значителното разширяване на разходите за инфраструктура и климат при Байдън. Тя председателстваше Камарата на представителите, когато два пъти тя гласува импийчмънт на Доналд Тръмп, и редовно бе критикувана от американските консерватори.

Пелоси, която успя да задържи мястото си в долната камара на американския Конгрес от спечелването на специалните избори през 1987 г., е подложена на натиск през последните няколко години от по-младите демократи в Камарата на представителите да отстъпи ръководството. Тя бе най-високопоставената и най-влиятелната жена на изборна длъжност в историята на САЩ, докато Камала Харис не стана вицепрезидент през януари миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови