Над 50 пожара в Гърция, има висок риск да пламнат още

OFFNews Последна промяна на 15 август 2017 в 13:51 1556 0

Снимка pixabay

По официални данни на Службата за пожарна безопасност на Гърция за последните 24 часа - от 06.00 ч. на 14 август до 06.00 ч. на 15 август - в страната са възникнали 55 пожара.

Към момента по-голямата част от тях са били поставени под контрол в начален етап, съобщава българското външно министерство.

Все още не е потушен пожарът в гориста местност в Каламос, област Атика. На мястото в борбата с огъня работят 180 пожарникари със 72 превозни средства и 58 души доброволци. Включени са и подразделения на Министерство на отбраната.

Продължава борбата с пожара в Агротодасаки, местността Крионери, област Илия, където участват 42 пожарникари с 20 автомобила и 27 души доброволци.

Продължава гасенето на пожарите, възникнали в различни части на остров Закинтос (Катастари - област Панагула, в района Киломенос, Ано Волимес, Волимес, Агиос Николаос, Дафни, Кампи) като огнищата са разпокъсани.

Ограничен е пожарът, възникнал на 13 август в района Свороната Кефалония. Под частичен контрол са поставени пожарите, възникнали в последните няколко дни на остров Кефалоня, в районите Доризата, Каравадос, Адрактас, както и в горска площ в региона Агия Кириаки, област Илиа.

Днес, според анализ на картата за риска от пожар, е обявен много висок риск (степен 4) за областите Атика, Евбея, Додеканези, Циклади и островите Крит, Лесбос, Хиос, Самос, Икария, Псара.

Висок риск (степен 3) е обявен за районите Беотия, Фтиотида, Коринтия, Арголида, Лакония, Месиния, Ахая, Етолакарнания, Превеза, Теспротия, Еврос и островите Закинтос, Кефалоня, Итака, Лефкада, Корфу, Паксос, Самотраки, Лемнос , Агиос Ефстатиос и Скирос.

Гръцките власти призовават гражданите - при развитие на пожар в определена област и риск за смесени жилищни зони - да напуснат своевременно района на бедствието и да не пречат на работата на пожарникарите. Водачите на превозни средства трябва да избягват да се движат в областите на пожар, тъй като има опасност от задръствания и повреди по автомобилите. Призовава се да не се създава паника и гражданите да следват стриктно указанията на властите.

В случай на пожар или авария, гражданите трябва незабавно да уведомяват Центъра за противопожарната охрана на телефонен номер 199.

Към момента в посолството ни в Атина няма постъпила информация за пострадали или засегнати български граждани, в следствие на пожарите, бушуващи на територията на Гърция.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, да се информират предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Атина: 00 30 6937 096 220

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови