Над 4 млн. в Судан принудени да напуснат домовете си заради боевете в страната

OFFNews 10 август 2023 в 10:34 677 0

Судан

Снимка БТА/АП архив

Над 4 милиона души са били принудени да напуснат домовете си, след избухването на боевете в Судан преди четири месеца, съобщиха ДПА и БТА, като се позовават на информация от Обединените нации. 

„След 16 седмици конфликт в Судан над 4 милиона души бяха разселени вътре в страната и съседните страни“, каза Клементин Нкуета-Салами, хуманитарен координатор на ООН за Судан. „Много от блокираните от боевете не могат - а в някои случаи активно им се пречи - да потърсят сигурност другаде.“

Нкуета-Салами допълни, че тези, които все пак успеят да избягат, са изправени пред не по-малко опасности, тъй като по по пътя могат да станат жертва на насилие, грабежи и тормоз. 

Тя заяви това при представянето на доклад за обстановката в Судан на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Едем Уосорну, директор на оперативно-правозащитния отдел към Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси каза, че само за времето след 23 юни домовете си са напуснали 1,4 млн. души.

„Судан не спира своето неумолимо плъзгане към пълномащабна хуманитарна катастрофа“, каза Уосорну. 

По думите на Уосорну 80 на сто от болниците не работят, а 14 милиона деца - или близо половината от всички - се нуждаят от хуманитарна подкрепа. Тя заяви, че сексуалното насилие по време на конфликта в Судан е придобило ужасяващи размери, и посочи, че бойните действия в Дарфур „отварят стари рани на етническо напрежение“, което може да обхване цялата страна, предаде Ройтерс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика