Над 20 задържани за експлозията в Истанбул (обновена)

OFFNews 14 ноември 2022 в 07:18 2974 0

Архив

Снимка БТА/АП

Мястото на инцидента

Задържан е човекът, заложил бомбата за експлозията в Истанбул, при която загинаха шест души, а 81 бяха ранени. Арестувани са още над 20 души, които може да са замесени в нападението, съобщи турското министерство на вътрешните работи.

Това съобщи турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.  

"Според последните разследвания смятаме, че става дума за терористичен акт, извършен на това кръстовище в резултат на взривяване на бомба от нападател, за когото смятаме, че е жена", заяви Фуат Октай, вицепрезидент на Турция.

Твърди се, че жената е оставила взрива в плик или чанта на пейка на  централния булевард "Истиклял" в Истанбул. Експлозивът е активиран минути след като тя се е отдалечила от мястото.

Вчера президентът Реджет Тайип Ердоган заяви, че бомбеното нападение прилича на терористичен акт. Сойлу обвини ПКК за нападението.

Кюрдската работническа партия (ПКК) е смятана за терористична организация както от Анкара, така и от западните ѝ съюзници, включително САЩ и ЕС. Организацията е в основата на конфликта между Швеция и Турция, която от май блокира влизането на Стокхолм в НАТО, обвинявайки го в снизходителност към ПКК.

При атентата няма пострадали български граждани, каза пред БНТ генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев. Той призова гражданите да вземат лични мерки за безопасност и да избягват публични места, където има струпване на голям брой хора, докато случаят не бъде разрешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!