Над 15 000 души евакуирани във Франция заради горски пожар

40-градусовите жеги взеха жертви в Испания и Португалия

OFFNews 17 юли 2022 в 13:08 1678 0

горски пожар

Снимка БТА/АП

Пожар в горите край френския град Бордо

Пожарът в Ла Тест де Бюш край Бордо се разраства и застрашава къмпинги, обявиха местните власти. Над 15 000 души в района вече е трябвало да напуснат домовете и вилите си заради огъня.

Френските власти бяха принудени днес да спасяват още хора от района на голям горски пожар, който бушува край град Бордо, в момент когато високи температури продължават да мъчат Южна Европа, предаде ДПА.

Пламъците са подклаждани от силни ветрове и изключително сухата почва. Огнеборци се опитват да овладеят пожара от вторник насам.

Днес префектурата в югозападния регион Нова Аквитания и Жиронда съобщи, че огънят е изпепелил около 10,5 хектара горски масиви. Само в Ла Тест де Бюш са изгорели около 3,5 хектара растителност, уточняват от префектурата в съобщение в „Туитър“.

В операциите по гасене участват над 1200 огнеборци. От обхванатите от огъня райони са били евакуирани общо около 15 000 души – местни жители и туристи. Те са настанени във временни центрове, организирани от местните власти в училища и обществени сгради.

Съседните държави също страдат от пожари, предизвикани от климатичните промени, а температурите достигат до 40 градуса.

Съобщения в медиите посочват, че в Испания и Португалия са загинали стотици хора, станали жертва на високите температури, а горските пожари също създават големи проблеми. В петък пилот на самолет за борба с пожарите загина при катастрофа в Североизточна Португалия.

В италианския курорт Бибионе през двата почивни дни бреговата охрана трябваше да спасява хората направо от морето. Мнозина потърсиха спасение в морската вода от приближилите пожари.

Гърция и Мароко също се борят с горски пожари.

От утре предупреждение за опасност от най-високата „червена“ степен за екстремни горещини влиза в сила в цяла Англия, където температурите може за пръв път да стигнат 40 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови