Над 100 са убитите при атака с дронове в Сирия

OFFNews 06 октомври 2023 в 07:18 850 0

ранени

Снимка БТА/АП

Ранени сирийски войници при атаката в Хомс

Най-малко сто са вече убитите при вчерашната атака с дронове по военна академия в Хомс, централна Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на последните данни, изнесени от базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

Агенцията припомня, че сирийският министър на отбраната, присъствал на церемонията по присвояване на офицерски звания на курсанти в академията, си е тръгнал от събитието минути преди нападението.

Ройтерс посочва още, че това е едно от най-кръвопролитните нападения въобще в историята срещу сирийска военна част и единствено по рода си по отношение на използването на въоръжени с експлозиви дронове в страната, разкъсвана вече 12 години от гражданска война.

Сирийското министерство на отбраната информира, че сред жертвите има и цивилни, и военнослужещи, като допълва, че подобни дронове се използват от "терористични" групировки. За момента никой не е поел отговорността за нападението.

По данни на СЦНЧП ранените са 125. Здравният министър на Сирия, Хасан ал Гобаш, обяви по-малък брой загинали, като пред държавната телевизия каза, че са убити 80 души, сред които шест жени и шест деца. По негови данни обаче ранените са повече – около 240.

"След края на церемонията присъстващите се насочиха към двора и тогава експлозивите ги поразиха. Не разбрахме откъде дойдоха, само видяхме как трупове осеяха земята", казва за Ройтерс свидетел, участвал в подготвителните работи по сцената на церемонията.

Видеозапис, споделен с Ройтерс чрез платформата "УотсАп", показва хора – и в униформи, и в цивилни дрехи, да лежат в локви кръв. Някои от телата тлеели, а други още горяли. На фона на стрелба се чува глас, който крещи "Изведете го!" Ройтерс прави уговорката, че не може да гарантира достоверността на видеозаписа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!