На пънове и в багажници в Русия гласуват за още два мандата на Путин

OFFNews 25 юни 2020 в 18:15 3630 0

Гласуване на тревата в Ивановска област.

В Русия вече гласуват на референдума за промяна на Конституцията. На много места гласуването става на пънове, на пейки, в беседки, в палатки, на детски площадки, на футболни игрища...

По-голямата част от изборните секции са в стандартните училища и спортни зали. Заради пандемията от коронавирус в инструкциите на руския ЦИК е казано, че ако помещението за изборна секция не отговаря на изискванията за епидемиологична безопасност, то изборната секция може да бъде устроена на открит въздух.

Референдумът е насрочен за 1 юли, но на гражданите се дава възможност да изразят мнението си през цялата седмица. Една от поправките дава възможност за още два мандата на Владимир Путин (още 12 години). Смята се, че това е основната причина за промяната на конституцията.

В две области се експериментира и с електронно гласуване. Допитването е за широк кръг промени в управлението, законодателството и дори дефинирането на семейството.

В социалните мрежи и няколко независими медии показаха снимки на гласуване в маршрутки, багажници на коли, автобуси и дори върху големи камъни.

В официално изявление председателят на ЦИК на Русия Елла Памфилова твърди, че никой не гласува на пейки и багажници, а само на “леки навеси на въздух”. Местните власти обаче са пропуснали да осигурят необходимите тенти.

Няколко медии и каналите в социалните мрежи на руския опозиционер Алексей Навални съобщават за фалшификации и мобилизиране на държавните чиновници и работещите в най-големите фирми да гласуват “за” поправките. Те твърдят, че имат доказателства, че при електронното гласуване, което се използва в Москва, може да се следи кой как гласува и то в реално време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!