На кантар: Ердоган - 49,49%, Кълъчдароглу 44,79% при 92% преброени бюлетини

OFFNews 15 май 2023 в 08:09 2101 0

Преброяване на бюлетините от изборите в Турция.

Снимка БТА/АП

Преброяване на бюлетините от изборите в Турция.

Повече от 12 часа след края на изборния ден в Турция и при преброени 91.93% преброени гласове резултатите от президентските избори не са ясни.

Предварителните резултати показват, че нито президентът Реджеп Тайип Ердоган, нито основният му съперник Кемал Кълъчдароглу са получили мнозинството гласове, необходими за победа. Ако окончателните потвърдят предварителните, това означава втори тур на изборите след две седмици.

Ердоган, който е на власт от 2002 г., води с 49,49% от гласовете и заяви пред поддръжниците си, че вярва, че все още може да спечели категорично.

Кълъчдароглу, който до момента е събрал 44,79%, обеща да спечели изборите на втори тур.

Призори ръководителят на Висшия избирателен съвет на Турция Ахмет Йенер обяви последните известни резултати, а на въпроса дали ще има втори тур той отговори: „Преброяването продължава“.

Забавянето в преброяването на гласовете съветът обяснява отчасти с вота от чужбина. Според турската държавна Анадолска агенция в президентските избори са гласували около един милион турски емигранти. Най-голяма е била активността в Германия, Канада и САЩ. Агенцията твърди, че подкрепата за Ердоган е била висока в Северна Африка и части от Западна Европа, а Северна и Южна Америка са подкрепили Кълъчдароглу.

Това са най-тежките избори в Турция от години насам и се провеждат в момент, когато страната се бори с високата инфлация и се възстановява от опустошителните земетресения по-рано тази година.

Ако има балотаж, той ще е първият в историята на страната. Турция стана президентска република през 2018 г., а до 2007-а държавният глава се избираше от парламента. За пръв път за държавен глава имаше пряк вот през 2014 г., когато Ердоган спечели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови