Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

На бос крак в Уестминстърското абатство след коронацията на Чарлз Трети

OFFNews 24 март 2023 в 12:00 4985 0

мозайката

Снимка Getty images

Ценната мозайка на Космати бе реставрирана.

Посетителите в Уестминстърското абатство в Лондон ще могат за пръв път да стъпят на мястото, където ще бъде коронован крал Чарлз Трети, но след церемонията на 6 май. Желаещите да го направят обаче ще трябва да влязат боси, за да е запази средновековната мозайка, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

От управата на Уестминстърското абатство обясниха, че тази част от пода на храма, известна като мозайката Космати, върху която от 700 г. се поставя тронът за церемониите по интронизирането на монарха, ще може да се види на церемонията за короноването на крал Чарлз Трети. От десетилетия тя бе покривана с килими, защото не бе ремонтирана.

Мозайката ще бъде достъпна за туристически обиколки на малобройни групи след церемонията на 6 май. От посетителите ще се изисква да свалят обувките си, за да се предпази износването и повредата на реставрирания под.

"Стъпването по мозайката и благоговейното усещане да стоиш в центъра на абатството е наистина невероятно изживяване. Това ще даде на хората възможност да изпитат усещането да си на главната сцена на коронацията", каза Скот Крадок, ръководител на звеното за организирани посещения в абатството. 

Сложната мозайка от мрамор, камък, стъкло и метал, разположена пред олтара на абатството, е създадена по поръчка на крал Хенри Трети в началото на ХIII век от италиански майстори и английски зидари.

Оттогава на това място са изпълнявани английските, а впоследствие и британските церемонии за короноване на монарха. Мозайката е била покрита с килими на много от церемониите, включително за короноването на кралица Елизабет Втора през 1953 г. и на баща й крал Джордж Шести през 1937 г.

Смята се, че това е най-добре запазената мозайка извън Италия на редкия стил "Космати", създаден от майсторите от италианското семейство Космати. Мозайката в абатството бе възстановена след продължила две години работа по проект за консервация, приключила през 2010 г.

"Това е уникално произведение на изкуството в Уестминстърското абатство, а и във Великобритания - няма друга такава мозайка", каза Ванеса Симеони, главен консерватор на абатството.

Експерти от Уестминстърското абатство ще водят туристическите обиколки в периода от 15 май до 29 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews