Монетите с лика на крал Чарлз III влизат в обращение

OFFNews 08 декември 2022 в 11:01 848 0

Монета

Снимка Getty Images

Монета с лика на крал Чарлз III

Първите монети с лика на британския крал Чарлз III от днес влизат в обращение в пощенските клонове в Обединеното кралство, съобщи ДПА.

Кралят е изобразен на лицевата страна на монетата с номинал 50 пенса, а нейната обратна страна е посветена на живота и наследството на неговата майка, покойната кралица Елизабет II.

Като начало в обращение, съобразно търсенето и необходимостта, ще влязат около 9,6 милиона монети от 50 пенса, отбелязва ДПА.

Възпоменателна версия на монетата беше представена през октомври, което предизвика рекордна посещаемост на сайта на Кралския монетен двор.

Изображението на монарха, представено върху монетата, което той лично е одобрил, е създадено от скулптура Мартин Дженингс.

Монетите следват вековна традиция и на тях крал Чарлз III е изобразен, като ликът му е обърнат наляво - в противоположна посока на предишния монарх, кралица Елизабет II. Всички британски монети, който носят нейния лик, ще останат в обращение и ще продължат да бъдат законно платежно средство, съобщава БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата