Митов участва в Срещата на външните министри на НАТО в Брюксел

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 21:45 2875 2

Външният министър Даниел Митов

Външният министър Даниел Митов участва в Срещата на външните министри на страните членки на НАТО, която се провежда на 1 и 2 декември в Главната квартира на НАТО в Брюксел.

Във фокуса на срещата са предизвикателствата пред международната сигурност, ангажираността на съюзниците в Афганистан, политиката на „отворени врати“ и противодействието на хибридните заплахи. Основни теми на дискусията са и отношенията с Русия, практическите измерения на подкрепата за Украйна и противодействието на нарастващите заплахи от Юг и Изток. Срещата е поредна стъпка в подготовката на Срещата на върха във Варшава през юли 2016 г.

Българският външен министър участва в съвместно заседание на Северноатлантическия съвет и страните оперативни партньори в ръководената от НАТО Resolute Support Mission на равнище министри на външните работи. По време на заседанието бе направен преглед на актуалната среда на сигурност в Афганистан и параметрите на по-нататъшното развитие на сътрудничеството с Афганистанските сили за сигурност през 2016 г. Съюзниците потвърдиха готовността Алиансът да продължи присъствието на Resolute Support Mission в страната и през 2016 г. като се запази настоящата конфигурация на силите. Министрите приеха изявление, отразяващо резултатите от заседанието.

Министър Митов и колегите му от НАТО се обединиха около разбирането, че на последствията за сигурността, произтичащи от заплахите и предизвикателствата от Юга, следва да се противодейства с координирани международни усилия и при все по-тясно сътрудничество между НАТО и ЕС. Алиансът вече е предприел стъпки за повишаване на степента на готовност на своите сили и по-добрата си ситуационна осведоменост за случващото в региона. Очаква се министрите да съгласуват специфични мерки за по-нататъшното укрепване на сигурността в Турция.

В рамките на първия ден от срещата предстои министрите да бъдат информирани от Върховния главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на Алианса ген. Филип Брийдлав за предизвикателствата за сигурността в региона в светлината на последните развития. Министрите на външните работи ще обсъдят и актуални аспекти на отношенията с Русия в светлината на решенията от Уелс. Целта на дискусията е да очертае насоки за предстоящата работа в тази област в оставащото време до Срещата на върха във Варшава през 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!