Меркел очаква скоро Македония да смени името си, дори и при болезнен компромис

Георги Савчев 21 февруари 2018 в 19:36 4587 0

Снимка vlada.mk

Никога досега през последното десетилетие Македония не е била толкова близо до разрешаване на дългогодишния спор за своето име с Гърция, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел.

Посланието на Меркел дойде от съвместната пресконференция с македонския премиер Зоран Заев, който е на официално посещение в Берлин.

От изказването ѝ стана ясно, че Германия очаква спорът за името между Атина и Скопие скоро да приключи, за да отпаднат пречките за интеграцията на Македония първо в НАТО, а след години - и в ЕС.

Същевременно Меркел подчерта, че официален Берлин няма да оказва дипломатически натиск нито на Атина, нито на Скопие, защото подобен ход само ще навреди.

Компромисите винаги са болезнени. Това всеки го знае от своя политически живот. Всеки компромис, който направите, ще е болезнен, но трябва да сте готови за него, няма друг начин. Това е въпрос на висша форма на дипломация и за него не трябва да се говори на пресконференции, а при закрити врати, заяви германският канцлер.

Руска заплаха за Македония

На съвместната пресконференция с Меркел Зоран Заев предупреди, че не изключва "всякакви защити на всякакви интереси" на Балканите и конкретно в Македония, защото има страни, които искат да попречат на интеграцията на Западните Балкани в НАТО и ЕС.

Предупреждението на Заев дойде след въпрос на немски журналист, който попита дали Русия се опитва да се намеси в Македония, както в случая с Черна гора, за да създава пречки за интеграцията в НАТО и ЕС.

С внимание проследихме събитията в Черна гора непосредствено преди нейното пълноправно членство в НАТО. Надявам се, че няма да имаме неудобни ситуации в Република Македония, заяви Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови