Медии изчислиха колко хеликоптера е загубила Украйна при Азовстал

OFFNews 09 юни 2022 в 13:38 3446 0

хеликоптер
Кап. Дмитрий Бурлаков бе свален от руските окупатори.

По време на въздушно нападение украинските въоръжени сили са загубили най-малко три хеликоптера, използвани за доставка на медицински консумативи и боеприпаси в завода "Азовстал" в Мариупол.

Това съобщи уебсайтът за новини и анализи "Украинска правда", позовавайки се на информирани източници, цитиран от УНИАН.

Тъй като по това време Мариупол е обкръжен от руски окупатори, единствената възможност е да се доставят медицински материали и всичко необходимо по въздух. За полетите са използвани армейски хеликоптери Ми-8.

По данни на УП в "Азовстал" е имало общо седем хеликоптерни мисии. Вертолетите са летели през нощта, на ниска височина и по маршрути, които избягват противовъздушната отбрана.

Журналистите научиха, че Украйна е загубила три хеликоптера по време на такива мисии: при петия полет хеликоптерът е бил свален, когато групата се е връщала от Мариупол.

"При седмия подход, също и на връщане, един хеликоптер се запали и се разби в окупирана територия. След това друг хеликоптер, спасителен хеликоптер, беше вдигнат от река Днепър, за да извади оцелелите. Но там го чакаше засада и ПЗРК свалиха хеликоптера. Така че сега двамата лежат там, точно като във филмите - един до друг", се казва в статията.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски за първи път говори за това как украински пилоти са се опитали да летят до "Азовстал", за да помогнат на военните. Това се случва при липса на въздушни коридори и силна противовъздушна защита.

В средата на април стана ясно, че бесарабският българин капитан Дмитрий Бурлаков от село Лошчиновка (Кайраклия, Украйна) е оцелял, след като хеликоптерът му Ми-8 е бил свален от руска ракета край Мариупол. Сънародникът ни е бордов техник на вертолета на украинската служба за търсене и спасяване.

Капитанът е брат на бившия председател на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

Руските окупатори свалиха два украински хеликоптера край Мариупол на 5 април, а пропагандата на Кремъл представи полета им като опит за евакуация на ръководството на полка "Азов" от разрушения град на Азовското крайбрежие. А сънародникът ни се смяташе за загинал. Но после се разбра, че е пленен и е настанен с тежки наранявания в болница в Крим.

При разпита от болничното си легло Дмитрий обяснява, че техният полет не е имал намерение да извежда бойци от Азов, а целта е била да помогне за спасяването на бойците от другия хеликоптер, свален преди това от руснаците.

Капитанът бе разменен с руски войници на 21 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !