Мавриций блокира норвежки круизен кораб заради опасения за холера на борда му

OFFNews 26 февруари 2024 в 13:08 1354 0

кораб

Снимка Getty images

Мавриций отказва разрешение на норвежки круизен кораб да акостира в столицата Порт Луис поради опасения от потенциална епидемия от холера на борда. Най-малко 15 души на кораба Norwegian Dawn са били изолирани заради съмнителни симптоми, съобщи Би Би Си.

Властите на Мавриций заявиха, че решението за блокиране на кораба е "взето, за да се избегнат всякакви рискове за здравето".

Вчера бяха взети проби за изследване, а резултатите се очаква да излязат утре.

Пасажерите са получили леки симптоми на стомашно разстройство по време на пътуване до Южна Африка, съобщи представител на Norwegian Cruise Line Holdings.

Холандски пътник е казал пред БН ДеСтем, че капитанът им съобщил за възможността да има огнище на холера на борда.

През последните няколко месеца в южната част на Африка имаше огнища на холера, като най-засегната беше Замбия.

По данни на ООН от януари 2023 г. досега най-малко 188 000 души са се заразили с холера в седем държави в Южна Африка. Повече от 3000 души са починали.

"Здравето и безопасността на пътниците, както и на страната, са от първостепенно значение за властите", заявиха от пристанищната администрация на Мавриций.

Корабът пристигна в Мавриций в събота вечерта, ден по-рано, тъй като не спря на остров Реюнион.

На кораба има 2184 пасажери и 1026 членове на екипажа. Около 2000 души са планирали да слязат в Порт Луис, а други 2000 души се очаква да се качат на борда по същото време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика