Маричков-младши скара България и Ватикана

Лъчезар Вълев 07 август 2012 в 10:37 3058 0

Снимка: world-visits
Снимка: world-visits

Блокирането на кандидатурата на Кирил Маричков - младши е замразило отношенията между България и Ватикана. Това пише италианският вестник "Ла Република".

Според изданието отношенията между двете страни са се върнали на почти до степента от май 1981 г., когато италианските власти откриха българска връзка в опита за покушение на папа Йоан Павел II.

Британският ежедневник "Индипендънт" отбелязва, че колоритният сексуален сблъсък на млад източноевропеец и римлянин в романа на Маричков "Clandestination" (Пътят на беглеза) е разстроил Католическата църква.

Вестникът пише, че най-вероятно архиепископ Януш Болонек – представител на папата в София, писал до своите висшестоящи във Ватикана и ги уведомил за пикантната част от творбата, която бе един от финалистите на конкурса за книга на годината в България.

Говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди заяви в понеделник пред британското издание, че не желае да коментира причината за обявяването на Маричков за персона нон грата. Той единствено изтъкна, че не е необичайно за Ватикана да отхвърля предложени кандидати.

На 1 февруари България поиска агреман (съгласие от домакина) за акредитация на Кирил Маричков. Малко след това страната ни получи мълчалив отказ от папа Бенедикт XVI. Отговор, в стандартния случай, се получава за 2 седмици.

От Ватикана изтъкнаха като причина за отказа това, че Маричков-младши нямал и ден трудов стаж, а в Италия, където живее със съпругата си, се е представял за адвокат, но не е имал права да практикува, защото Обществото на адвокатите е отхвърляло 7 пъти молбата му за присъединяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови