Макрон защити решението да не въвежда трети локдаун във Франция

OFFNews 31 януари 2021 в 08:41 2377 0

Президентът на Франция Еманюел Макрон защити вчера решението си да отложи въвеждането на трета национална карантина въпреки новата вълна на коронавируса, като увери французите, че вярва в тяхната способност да спрат разпространението на COVID-19 с не толкова строги ограничения, предаде Ройтерс.

От днес Франция затваря границите си за неналожителни пътувания от и до всички страни извън ЕС, а пристигащите от страните членки ще трябва да покажат отрицателен PCR тест.

Големите молове ще бъдат затворени, а полицейските патрули ще бъдат засилени за контрол на спазването на вечерния час (18,00 ч.), предаде БТА.

Вчера Франция съобщи за 24 393 нови заразени, а броят на хоспитализираните пациенти остана над 27 000 за пети пореден ден. След като вече 10 процента от случаите на коронавируса се приписват на по-заразния вариант, установен най-напред във Великобритания, медицинските специалисти препоръчаха нов локдаун, а проучване на общественото мнение показа, че над три четвърти от французите смятат, че той вече е неизбежен.

Въпреки това обаче Макрон се въздържа да го наложи, като заяви, че иска да види първо дали сегашните мерки ще бъдат достатъчни да забавят разпространението на коронавируса. "Имам доверие в нас. Часовете, които преживяваме, са от критично значение. Нека да направим всичко по силите си, за да забавим епидемията заедно", призова президентът в Туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови