МААЕ и Иран ще подпишат споразумение

Елица Мартинова 22 май 2012 в 13:48 1828 2

Генералният директор на МААЕ Юкия Амано, Снимка: Reuters
Генералният директор на МААЕ Юкия Амано, Снимка: Reuters

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще подпише споразумение с Иран, което ще позволи световни експерти да направят обстойна проверка на ядрената програма, която азиатската страна развива.

Това съобщи генералният директор на МААЕ Юкия Амано след проведените в понеделник преговори в Техеран.

„Постигнахме договорка за скорошно подписването на споразумение, което ще даде достъп на световни експерти до базите, в които Иран развива ядрената си програма“, заяви Амано.

Генералният директор на МААЕ обясни, че договорките ще включват посещения дори в строго секретната база „Парчин“, която бе повод за конфликт между Иран и Запада.

Разногласията между азиатската държава и световните сили се появиха в края на миналата година заради подозрения, че Иран развива тайна ядрена програма с военни цели.

От началото на годината МААЕ неколкократно се опита да получи разрешение за посещение на базите в азиатската държава, но преговорите винаги оставаха без успех.

На 15 май Иран обяви, че планира да изстреля нов сателит в космоса на 23 май. Този анонс засили подозренията на Запада към Иран. Световните сили се опасяват, че Иран развива тайна атомна програма, а с оправданието, че изстрелва сателит, ще провежда и изпитания за ракети с далечен обсег, които евентуално ще носят ядрените глави.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!