Лойд Остин: Украйна все още разполага с достатъчен военен капацитет за контраофанзивата

OFFNews 15 юни 2023 в 21:06 2800 0

Лойд Остин

Снимка БГНЕС/Мария Иванова

Лойд Остин

Украйна все още разполага с достатъчен капацитет и огнева мощ, за да проведе контраофанзивата си въпреки първоначалните загуби.

Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Франс прес, след среща с украинския си колега Олексий Резников в централата на НАТО.

"Това е война. Така че знаем, че ще има щети и от двете страни", подчерта той на брифинг в края на срещата на членовете на контактната група за Украйна, предаде БТА. Резников и украинските военни командири информираха страните от Алианса и техните партньори за ситуацията на място и изложиха своите военни изисквания.

Руският президент Владимир Путин твърди, че неговите сили отблъскват настъплението и че украинските загуби са "катастрофални". Москва заяви, че е превзела германските танкове "Леопард" и американските машини "Брадли", доставени на украинските сили.

"Мисля, че руснаците ни показаха същите тези пет превозни средства около хиляда пъти от десет различни ъгъла", подигра се Лойд Остин.

"Украинците все още имат големи бойни възможности, голяма бойна мощ", каза той, като наблегна на способността на украинците да "възстановяват и ремонтират повредената техника".

По думите му войната е непредсказуема и САЩ ще продължи да предоставя на Украйна това, от което тя се нуждае, за да успее.

"Офанзивата е в начален стадий. Сраженията са много ожесточени и вероятно ще отнемат много време", предупреди генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Украинският министър на отбраната написа в Туитър, че страната се нуждае от бронирани машини, противотанкови оръжия и боеприпаси, за да защитим територията си и да помогнем на руснаците да намерят пътя към дома.

САЩ обявиха, че ще доставят оборудване, бронирани машини и боеприпаси на стойност 325 млн. долара. Германия, Обединеното кралство, Полша, Канада, Дания, Нидерландия, Норвегия и Италия също обявиха участие.

Резников приветства тези ангажименти и "важната новина" за "коалицията на птиците", сформирана от Дания и Нидерландия, за обучение на украински пилоти на американски изтребители Ф-16.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки