Лойд Остин призова Израел да обмисли алтернативи на сухопътната офанзива в Рафа

OFFNews 21 март 2024 в 07:53 711 0

Остин и Галант

Снимка БТА/АП

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова израелския си колега Йоав Галант да обмисли алтернативи на сухопътната офанзива в град Рафа в южната част на ивицата Газа, съобщиха ДПА и БТА.

Пентагонът съобщи, че Остин е разговарял с Галант по телефона вчера, като е подчертал, че Израел трябва да обмисли варианти, различни от мащабна сухопътна операция в Рафа. 

Американският министър на отбраната е повторил, че спешно трябва да се вземат допълнителни мерки за защита на цивилното население и да се гарантира безопасността на американския военен персонал, който изгражда временно пристанище на брега на Газа. Остин също така е настоял да се предоставят повече възможности за транспортиране на помощи по суша.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера заяви във видеообръщение, че подготовката за подобна офанзива ще отнеме "известно време". Той обясни, че е казал на президента на САЩ Джо Байдън в последния им телефонен разговор, че не е възможно "да се завърши победата, без Израелските сили за отбрана да влязат в Рафа, за да ликвидират остатъците от батальоните на "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика