Литва затваря два гранични пункта с Беларус

OFFNews 16 август 2023 в 22:06 871 0

Снимка Getty Images

Литва затваря два от шестте гранични пункта с Беларус. Двата пропускателни пункта, които не се използват за товарни автомобили, се затварят от петък, съобщи Би Би Си.

Правителството заяви, че решението е в отговор на промените в геополитическата ситуация и заплахите за националната сигурност, както и контрабандата.

Западните съседи на Беларус засилиха сигурността, откакто Минск предостави подслон на бойци от руската наемническа група Вагнер. Това дойде като част от сделка за прекратяване на бунта в Русия от Вагнер през юни.

Правителството на Литва заяви, че пропускателните пунктове при Тверецюс и Сумскас ще бъдат затворени и трафикът ще бъде пренасочен към Медининкай, най-големият от неговите шест контролно-пропускателни пункта.

Полша също рязко ограничи достъпа от Беларус, а във вторник Латвия нареди подкрепления на границата си.

Премиерът на Латвия Крисиянис Карин каза, че Беларус трябва да знае, че страната му е сериозна относно осигуряването на границите си за доброто на собствения си народ и на останалата част от Европа.

„Видяхме, че това лято натискът от Беларус не намалява, а постепенно се увеличава“, каза г-н Карин.

„Ние просто увеличаваме присъствието си и изпращаме ясен сигнал както на собственото ни общество, така и на беларуските власти, че това не е шега.

Полша обяви миналата седмица, че изпраща 10 000 допълнителни войници на границата си с Беларус след предполагаемо нахлуване на беларуски военни хеликоптери.

Нейното правителство казва, че ще помогне за защита срещу наемници от руската група Вагнер, които са се преместили в Беларус, след като полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че бойци на Вагнер може да се представят за мигранти и да влязат в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!